CORIANDER BASE - KORIANDROVÉ KONCENTROVANÉ OCHUCOVADLO 94g

NOVINKA

*extrémne koncentrované ochucovadlo z Koriandra je veľmi výživné na ochutenie rôznych pokrmov, polievok, omáčok, dressingov, grilovanie atď. Mimo svojich kulinárských benefitov je aj veľmi zdravá superpotravina*

Výrobca: Hydroponic Farm, s.r.o.
Záručná doba: 24 mesiacov
EAN: 8582000056673
Dostupnosť: na sklade
3.24 bez DPH
3.99 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

CORIANDER BASE - KORIANDROVÉ KONCENTROVANÉ OCHUCOVADLO 94g. Extrémne koncentrované ochucovadlo z Koriandra je veľmi výživné na ochutenie rôznych pokrmov, polievok, omáčok, dressingov, grilovanie atď. Mimo svojich kulinárských benefitov je aj veľmi zdravá superpotravina a tiež na výrobu kozmetickej masky na tvár (použite za čajovú lyžičku nášho prípravku)

Obsahuje hlavné zložky: Koriandrové lístky, koriander-stonky mix, mletý koriander, voda, prášok z morských rias spirulina, organické zahusťovadlo, potravinársky konzervant a mnoho iných. Všetko vo vyváženom obsahu.

NEOBSAHUJE: LEPOK, ALERGÉNY, Laktózu, vegánsky výrobok.

Prípravok môže obsahovať nanočastice lepku, alergénov pri ich skladovaní - toto upozornenie je povinné podľa nariadenia EÚ, aj keď všetci vieme, že tam nič také nie je.

Koriander (Coriandrum sativum) je jednoročná bylina, známa ako čínsky petržlen, divo rastúca v Stredomorí, oddávna pestovaná v Indii a v Egypte. Využíva sa v gastronómii ako korenie ale i v liečiteľstve.

O koriandri:

Jedná sa o jednoročnú mrkvovitú bylinu, ktorej byľ dosahuje výšku až jeden meter a na vrchu sa vetví. Listy majú variabilný tvar, sú široko lalokovité v spodnej časti rastliny a štíhle a osrstené vyššie na stonkách. Kvety majú bielu alebo ružovú farbu, pričom tvoria okolíky. Plod je guľatý a hnedožltý. Suché plody sú známe ako semená koriandra. Semená majú po rozdrvení citrónovú arómu spôsobenú terpenmi linaloolom a pinénom. Chuť je opísaná ako teplá, orechová, pikantná a pomarančová.

Koriander sa bežne vyskytuje vo forme celých sušených semien ale aj v mletej forme. Pečenie alebo zahrievanie semien na suchej panvici zvyšuje ich chuť, arómu a štipľavosť. Mletý koriander stráca chuť pri dlhom skladovaní, preto je lepšie si ho pred prípravou jedla pomlieť, aby ste ho mali čo najčerstvejší, prípadne použiť náš výrobok, ktorý je bohatší, plnší na koriandrovú chuť a benefity z neho.

Koriander je príbuzný anízu, rasci a kôpru. Používa sa najmä na nakladanie húb a zeleniny, do chleba a údenárskych výrobkov, na prípravu jahňacieho a bravčového mäsa a na výrobu alkoholických nápojov.

Nutričné zloženie koriandra

Hlavnou zložkou čerstvého koriandra a koriandrových semienok sú éterické oleje - linalool, gáfén, terpén a pinén. Ďalej koriander obsahujú flavonoidy a antioxidanty, kyseliny - kyselina linolová, olejová a palmitová, bielkoviny, vlákninu, sacharidy, vitamíny B a C, betakarotén, vápnikselénhorčíkmangánželezofosfordraslík meď.

Požitie v kuchyni:

Ideálna k indickým, mexickým, čínskym a arabským jedlám aj zelenine. Po zamiešaní trvanlivého syru tapu parmazán a orechy dosiahneme koriandrové pesto.

Čerstvé listy koriandra sa používajú pred koncom varenia nakoľko vysoká teplota ničí jeho chuť. Čerstvé korene sa v Thajsku zvyknú používať na prípravu karí pást. V Indii je súčasťou čatní. Ako vhodné kombinácie k čerstvému koriandru je bazalka, čili, kôpor, galgán, zázvor, cesnak, petržlen, mäta.

Koriander sú často súčasťou zmesí korenia, ako je kari alebo garam masala. Sú veľmi aromatické a majú výraznú, sladkastú chuť. Štipku koriandra môžete použiť napríklad na mastné mäso, po ktorom vám potom nebude tak ťažko. Výborne sa hodí aj k hydine, hovädziemu mäsu a rybám. Môžete ním ochutiť nielen polievky, omáčky a huby, ale aj dezerty, džemy, čatní alebo vianočné pečivo.

Listy koriandra sa nazývajú aj "čínsky petržlen" a sú skvelé do polievok alebo všade tam, kde sa zvyčajne pridáva klasická petržlenová vňať. A čo koreň? Ten sa v kuchyni zvyčajne používa podobne ako klasický zázvor

NAŠE TIPY: 

POLIEVKY:

čerstvý koriander resp. Koriandrový základ plnohodnotná náhrada, ak nie lepšia!

- Tekvicová hokkaido polievka s mrkvou, rímskou rascou a čerstvým koriandrom

- Mrkvová polievka s koriandrom

- Mäsové polievky, zeleninové polievky, desiatové polievky...

- Mrkvová polievka so zázvorom, koriandrom a limetkou

- Paradajková polievka

OMÁČKY:

- Pikantná omáčka Chimichurri

- Poriadne pálivá: Čili omáčka s koriandrom

- Salsa roja, "červená omáčka": Používa sa v Mexiku a Juhozápadnej kuchyni. Zvyčajne je vyrobená z varených paradajok, chilli papriky, cibule, cesnaku, a čerstvého koriandra (naše koriandrové ochucovadlo).

- Salsa Crude "surová omáčka", tiež známa ako pico de gallo ( "zobák kohúta"), picada salsa ( "sekaná omáčka"), mexicana salsa ( "Mexická omáčka"), alebo fresca salsa ( "čerstvá omáčka"), "bandera salsa "(" omáčka vlajky ", narážka na Mexickú vlajku): vyrobená zo surových paradajok, džúsu, citrónu, chilli papriky, cibule, listov koriandra.

- Paradajková salsa

- Tofu v koriandrovej omáčke(použite náš výrobok Koriandrové ochucovadlo)

DRESSING:

- vodný do zeleninových a zvlášť do listovách šalátov ako dressing

CHUTNEY:

- môžeme z toho spraviť koriandrové chutney, obohatíme to koreninami, zázvorom viac citronovej šťavy, znašeho produktu viete vyrobiť až 300ml chutney, pretože naše je koncentrované a obsahuje aj celé lístky

PEČENIE:

- Vhodný ku rybám, bravčovému a hovädziemu mäsu

DUSENIE:

GRILOVANIE:

- Vhodný ku rybám, bravčovému a hovädziemu mäsu

SMOOTHIE:

- zriedime jebu lyžičku (prípadne podľa chuti, pridáme prášok z jačmenného klíčku, 100% pomarančový džús, med, zázvor, a máme vynikajúci, bohatý na všetky potrebné látky pre naše telo, vrátane zdravotné benefity

Koriander - 5 účinkov na zdravie

Prečo je koriander superpotravinou ? Jeho protizápalové vlastnosti môžu tiež pomôcť znížiť zápal mozgu, zlepšiť pamäť a znížiť príznaky úzkosti. Medzi ďalšie výhody koriandra patrí zlepšenie príznakov syndrómu dráždivého čreva, ochrana pokožky pred starnutím a poškodením slnkom a liečba miernych kožných vyrážok.

Koriander udržuje zdravé srdce

Semená koriandra majú pozoruhodný účinok na zníženie hladiny cholesterolu. Štúdie ukázali, že konzumácia semien koriandra pomáha znižovať celkový cholesterol a triglyceridy v tkanivách a navyše zlepšujú hladinu dobrého cholesterolu. Semená koriandru tiež zastavujú agregáciu (zoskupenie) krvných doštičiek. Ak dôjde k zoskupeniu krvných doštičiek v artériách, môže to viesť k narušeniu toku krvi do srdca a k možnému srdcovému infarktu.

Koriander hrá dôležitú úlohu v metabolizme lipidov v ľudskom systéme. Štúdie ukazujú, že vďaka antioxidačným vlastnostiam pomáha rozširovať krvné cievy a tak môže regulovať aj krvný tlak.

Koriander udržuje zdravé trávenie

Koriander sa dlho používa ako stimulant trávenia. Semená stimulujú pečeň, aby produkovala a vylučovala koncentrované žlčové kyseliny. Tieto kyseliny hrajú dôležitú úlohu pri trávení a vstrebávaní. Koriander má tiež karmatívne účinky (zmierňujú plynatosť). Semená tiež zlepšujú trávenie zlepšením aktivity trypsínu, enzýmu pankreasu, ktorý štiepi proteíny v tenkom čreve.

Semená koriandru môžu tiež pomôcť liečiť nevoľnosť a hnačku. Na dosiahnutie týchto výhod pite čaj vyrobený zo semien, pričom semená treba lúhovať v horúcej vode 15 až 20 minút, sceďte a môžete piť.

Koriander zmierňuje príznaky artritídy

Semená koriandra zmierňujú bolesť pri artritíde bojom proti aktivite prozápalových cytokínov v membráne, ktorá lemuje vnútorný povrch kĺbu. Protizápalové cytokíny sú zlúčeniny v ľudskom systéme, ktoré podporujú zápal. Semená koriandra môžete použiť zvonka ako obklad na liečenie bolesti pri artritíde. Kineol a kyselina linolová, dve dôležité zlúčeniny v semenách, ktoré majú antireumatické a antiartritické vlastnosti.

Koriander udržuje zdravý mozog

Linalool je hlavnou zlúčeninou v koriandrových semenách a štúdie ukazujú, že linalool pomáha znižovať úzkosť. Linalool má priaznivé účinky na centrálny nervový systém. Má tiež antikonvulzívne vlastnosti (znižuje riziko záchvatov alebo epileptických záchvatov). Semená môžu tiež hrať ochrannú úlohu pri prevencii neurologických chorôb, ako je Alzheimerova choroba.

Koriander pomáha bojovať s infekciami

Koriander obsahuje antimikrobiálne látky, ktoré pomáhajú v boji proti určitým infekciám a chorobám spôsobených potravinami. Dodecenal, zlúčenina v koriandri, bojuje s baktériami, ako je Salmonella, ktoré môžu spôsobiť život ohrozujúce otravy jedlom. Jedna štúdia odhalila, že semená koriandru patria medzi niekoľko indických korení, ktoré dokážu bojovať s baktériami zodpovednými za infekcie močových ciest (UTI).

zdroj: cs.wikipedia.org, en.wikipedia.org, stylecraze.com

Pokožka

obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred predčasným starnutím a oxidačným stresom.

POUŽITIE KORIANDRU V KOZMETIKE:

V miske rozdrvte hrsť čerstvých listov koriandra spolu so stonkou (použite náš prípravok KORIANDROVÝ ZÁKLAD - stačí 1 čaj. lyžička. Do zmesi pridajte med, mlieko a nastrúhanú uhorku. Tento čerstvý obklad naneste na tvár a nechajte pôsobiť 30 minút. Potom tvár umyte vlažnou vodou a osušte.